یکی از خدمات زیبایی پرطرفدار که این روزها اسمش بیشتر از قبل به گوش میرسد، لیزر موهای زائد است. حتما شما هم درباره مزایا و معایب لیزر شنیدهاید و یا شاید درباره انتخاب این خدمات زیبایی دچار شک و تردید شده باشید. برای حذف موهای زائد بدن، روشهای زیاد و پر دردسری مثل اپیلاسیون، تیغ و یا کرمهای موبر وجود دارد که سختیهای هر روش باعث روی آوردن افراد زیادی به استفاده از خدمات لیزر شده است. در ادامهی این مطلب میخواهیم به طور کامل به معرفی لیزر موهای زائد، شرایط انجام آن، انتخاب بهترین دستگاه لیزر، مزایا و معایب لیزر موهای زائد بپردازیم. با ما همراه باشید.
لیزر موهای زائد چیست؟
در ابتدا بهتر است بدانیم که لیزر چیست و چطور کار میکند. در حقیقت لیزر نوعی تکنولوژی است که باعث میشود پرتوهای نوری در یک طول موج مشخص و فرکانس خاص متمرکز شوند. در لیزر تمامی فوتونهای نوری (ذرات نور) توسط دستگاههای الکترونیکی همفاز شده و در یک جهت قرار میگیرد و باعث افزایش انرژی و قدرت نفوذ پرتوها میشود. از لیزر در بسیاری از صنایع مثل خدمات چاپ و برش، فعالیتهای پزشکی مثل جراحیهای چشم و شکستن سنگ کلیه استفاده میشود.
دستگاههای لیزر موهای زائد به نحوی طراحی و تولید شدهاند که پرتوی نور، با طول معین و انرژی مشخصی را تولید کند. این پرتوها باید تنها بر روی فولیکولهای مو اثر بگذارد و باعث آسیب به نواحی دیگر نشوند و به عمق پوست نفوذ نکنند.
انواع لیزر موهای زائد
عوامل زیادی بر نتیجه لیزر موهای زائد تاثیر گذار هستن که با تشخیص پزشک متخصص برای برطرف کردن موهای زائد بدن از دستگاه های متفاوتی استفاده می شود .
بسته به رنگ مو , نوع پوست , ضخامت مو و ناحیه درمان لیزر موهای زائد برای زمانبندی جلسات لیزر مو یکی از دستگاه های زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
1. لیزر موهای زائد با دستگاه الکساندرایت
2. لیزر موهای زائد با لیزر روبی ( یاقوت )
3. لیزر تور پالسی بالا
4. لیزر ND:YAG
5. لیزر موهای زائد با استفاده از لیزر دایود
بهترین لیزر برای رفع موهای زائد
1- لیزر الکساندرایت با طول موج ٧۵۵ نانومتر؛
لیزر الکساندریت (Apogee) یکی از پیشرفتهترین دستگاه های لیزر دنیا برای رفع موهای زائد است، این لیزر توسط شرکت آمریکایی Cynosure ساخته شده است. از ویژگی های منحصر به فرد این دستگاه فوق العاده قابلیت تنظیم طول موج و میزان انرژی مورد نیاز برای درمان انواع مختلف مو و پوست است.
در میان روش های موجود در دنیا برای از بین بردن موهای زائد، این دستگاه دارای بیشترین کارایی و کمترین خطر است. لیزر موهای زائد با لیزر الکساندرایت برای طولانی مدت باقی خواهد ماند و هیچ عوارضی ندارد و انتظارات بیمار را برآورده میکند.
۲- لیزر دایود با طول موج 810 نانومتر:
این لیزر برای تمام انواع پوست حتی پوست های تیره قابل استفاده است و به علت قدرت نفوذ زیاد به عمق پوست، میتواند موهای که زیر پوست قراردارند را نیز از بین ببرد. در حال حاضر بهترین لیزر دایود؛ لیزر Lightsheer ساخت کمپانی Lumenis آمریکاست.
٣- لیزر ان دى یاگ (Nd-YAG) با طول موج ١٠۶۴ نانومتر؛
این لیزر براى رفع موهاى زائد در پوستهاى تیره و بسیارتیره (نوع ۵ و ۶) کاربرد دارد و استفاده از آن برای به موارد خاص مىباشد.
۴- IPL
که به علت ارزان و در دسترس بودن و سهولت استفاده، بسیار رایج شده است اصلاً لیزر نیست و در واقع نور شدید پالسى است که توسط یک لامپ گزنون تولید مىشود و مانند لیزر روى سطح پوست تابیده مىشود، اما هم از نظر تأثیر روى موهاى زائد و هم تعداد جلسات درمانى با لیزر موهای زائد متفاوت است.
کار های قبل از لیزر موهای زائد باید انجام دهیم
- اجتناب از برنزه کردن
- شیو کردن با استفاده از تیغ
- لیزر اطراف چشم ها ممنوع است
- لیزر در دوران عادت ماهیانه ممنوع است
- مصرف قرص های ترکیبات ایزو ترتینوئین هنگام لیزر ممنوع است (حداقل بعد از 6 ماه از قطع مصرف می توانید لیزر کنید )
- قبل از شروع لیزر، پوست باید عاری از هرگونه لوسیون و کرم بوده و تمیز باشد.
- برای افراد خیلی حساس به درد می توان از کرم بی حسی موضعی استفاده شود
مراقبت های لازم بعد از لیزر موهای زائد
تا ۲۴ ساعت بعد از لیزر به هیچ عنوان موارد زیر را انجام ندهید
- استفاده از مواد شوینده در محل لیزر
- آرایش
- فعالیت بدنی شدید
- استفاده از دوش آب (بدون مواد شوینده در ۲۴ ساعت اول بلامانع است اما بهتر است انجام ندهید.)
1.به مدت ۱۰ روز از تماس مستقیم با آفتاب بپرهیزید و هر ۴ساعت کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
2.از زمان لیزر به مدت ۳ روز کرم “زینک + بتامتازون” (برای نواحی بدن) و کرم “زینک + مومتازون” (برای نواحی صورت) را هر ۸ ساعت بزنید و از روز چهارم به بعد از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. دقت فرمایید کرم زینک را به نسبت یک سوم کرم های دیگر استفاده نمایید.
3.در طی جلسات به هیچ عنوان پوست خود را برنزه نکنید (حمام آفتاب، سولاریوم و…) در صورت استفاده، حتما ما را در جریان قرار دهید.
4.ریزش موها طی جلسات لیزر، در هر فرد متفاوت است، ممکن است پس از ۲۰ روز از جلسه اول و یا حتی ممکن است پس از جلسه دوم و سوم اتفاق بیوفتد (بدین معنی که در جلسات قبل ممکن است ریزش اتفاق نیفتد). این کاملا نسبت به شرایط پوست هر فرد متفاوت است. همچنین در صورتی که پیش تر در مرکز درمانی دیگری لیزر انجام داده اید الگوی ریزش مسلما نمی تواند مانند سابق باشد.
5.در طی جلسات هر زمان موها رشد کردند فقط با تیغ آنها را بتراشید و به هیچ عنوان از بند، موچین و اپیلاسیون استفاده نکنید. (در غیر این صورت جلسات لیزر بعدی بی فایده خواهد بود)
6.ممکن است دقیقا بعد از لیزر ریشه های سیاه رنگ مو را روی پوست خود ببینید که در واقع ریشه موی سوخته شده است و بعدا می ریزد.
7. برای جلسه بعدی لیزر ۱ ماه بعد مراجعه کنید، مراجعه به موقع شما باعث جوابگیری بهتر و عدم افزایش جلسات خواهد بود.
8. خانم های کمتر از ۵۰ سال که در نواحی صورت، دور سینه، شکم و کشاله ران موی زاید دارند باید حتما با پزشک مشاوره نموده و در صورت لزوم آزمایش هورمونی وسونوگرافی تخمدان انجام دهند.
تعداد جلسات لیزر
معمولا تعداد جلسات لیزر بین 6 تا 8 جلسه می باشد. در بعضی موارد و نواحی خاص ممکن است تعداد جلسات بیشتری نیاز باشد. برای مثال ناحیه بیکینی به دلیل رطوبت مداومی که دارد دیرتر از بقیه نواحی بدن نسبت به لیزر نتیجه نهایی را نشان میدهد. برای اینکه فولیکول موها در هر جلسه کاملا تحت اشعه لیزر قرار بگیرند به هیچ عنوان نباید ریشه مو از پوست خارج شده باشد به همین علت در حین دوران درمان برای اصلاح ناحیه ای که لیزر شده است، فقط از ژیلت استفاده کنید.
فاصله بین جلسات لیزر موهای زائد چقدر باید باشد؟
برای بیشتر افراد بهتر است بین هر جلسه لیزر چهار تا هشت هفته فاصله باشد و به طور کلی 6 جلسه برای نتایج مطلوب پیشنهاد میشود. اما توصیه ما این است که برنامه جلسات لیزر را طبق نظر متخصص برنامهریزی کنید تا نتیجه بهتری بگیرید.
عوامل مختلفی در تعیین فواصل بین جلسات لیزر نقش دارند، از جمله این عوامل سرعت رشد مو، ناحیه تحت درمان لیزر و رنگ پوست هستند. به صورت کلی مدت زمان ایدهآل بین هر جلسه لیزر 40 تا 45 روز است.
چرا باید بین جلسات لیزر موهای زائد صبر کرد؟
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا باید بین جلسات لیزر موهای زائد صبر کرد.برای اینکه رشد موهای زائد کاملاً متوقف شود و لیزر نتیجه مطلوبی داشته باشد باید چندین جلسه با فواصل زمانی مناسب لیزر برای شما انجام شود. فاصله بین جلسات لیزر در نتیجه نهایی اهمیت بسیار زیادی دارد و باید طبق چرخه رشد مو پیش برود.
استراحت پوست
اولین دلیل آن این است که باید اجازه دهید پوست استراحت کند و پس از لیزر بازسازی شود. در واقع اشعه ماوراء بنفش برای پوست بسیار تهاجمی است و اگر فاصله بین جلسات لیزر کم باشد میتواند منجر به آسیب پوست شود.
بازسازی فولیکول
دلیل دوم بازسازی فولیکول است. در واقع، برخی از فولیکولها نسبت به سایر فولیکولها در برابر لیزر مقاومتر خواهند بود. بنابراین، ممکن است به بیش از یک جلسه نیاز باشد تا به طور دائم از بین بروند. زمانی که یک فولیکول مو کاملاً از بین نرفته باشد، بازسازی میشود و میتواند دوباره موهای جدید رشد کند. هدف قرار دادن مکرر فولیکولهای مقاوم به آنها زمان کافی برای بازسازی نمیدهد.
مشاوره قبل از لیزر
مشاوره با سرپرست و مسئول بخش لیزر قبل از انجام لیزر موهای زائد الزامی است و بلافاصله پس از آن کار لیزر انجام می گردد. در جلسه مشاوره، رنگ پوست و جنس و ضخامت ریشه موهای ناحیه مورد نظر بررسی می شود. در صورت مشاهده علائم بیماری های پوستی مانند اگزما، تبخال، کهیر، پسوریازیس و … لیزر موهای زائد انجام نمی شود. همچنین نواحی که پوست حساس و موها نازک و کرکی هستند نیز نباید لیزر انجام شود.